26.maja 2016. je u hotelu “Metropol” u Beogradu održana konferencija gde su predstavljeni rezultati i iskustva programa “Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji” u periodu 2013-2016. godine.

Program “Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji”, koji je sprovela EBRD – Evropska banka za obnovu i razvoj, omogućio je pristup domaćim i stranim savetnicima za 240 preduzeća u prethodne tri godine. Ovaj projekat finansirala je Evropska unija i uložila u razvoj i unapređenje ovih preduzeća 3,5 miliona evra. Njima su stručni konsultanti pružili razne vrste pomoći kroz poslovne usluge skrojene prema konkretnim potrebama tih preduzeća, omogućavajući im potrebne tehničke veštine i “know-how” metode kako bi podstakli inovacije, privukli investitore, stekli odgovarajuću stručnost, postali lideri u poslovanju i na taj način povećali konkurentnost i produktivnost u privatnom sektoru u Srbiji i šire.

Konferenciju je otvorio Daniel Berg, Direktor EBRD za Srbiju, a u panel diskusiji su učestvovali Željko Sertić, Ministar privrede Republike Srbije, Majkl Devenport, Šef kancelarije EU u Srbiji i Bojana Vukosavljević, menadžer EBRD u Srbiji. Učesnici ovog programa su imali priliku da podele svoja iskustva u drugom delu konferencije.

konferencija-ebrd

 

Podrška MSP u Srbiji: Daniel Berg, Direktor EBRD za Srbiju, Željko Sertić, Ministar privrede R Srbije, Majkl Devenport, Šef kancelarije EU u Srbiji i Bojana Vukosavljević, Principal menadžer EBRD-Saveti za mala preduzeća

Cilj programa je da poveže preduzeća sa domaćim konsultatntima i internacionalnim savetnicima koji mogu da pomognu u transformisanju preduzeća iz raznih privrednih grana. Programom su podržana preduzeća iz različitih industrija, kao što su industrija hrane, trgovina i distribucija, građevinarstvo i inženjering i to na području cele zemlje. Preduzeća kao klijenti u programu definišu područje za koje im je potrebna ekspertiza i uz pomoć EBRD definišu projekat koji najbolje odgovara sopstvenim potrebama. Kako bi se kvalifikovalo za ovakav program, preduzeće, između ostalog, mora da učestvuje u finansiranju konsultantske usluge od 12 do 60 odsto troškova. Saradnja preduzeća i klijenta na projektu ispraćena je i podržana od strane tima EBRD koji sprovodi ovaj program.

hicad-grad2-300x224Uspešna saradnja GRAD-a i hiCAD-a: Ivan Hajzler, Direktor hiCAD-a, Zoran Stojević, Arhitekta i suvlasnik GRAD-a. i Nebojša Despotović, Direktor GRAD-a

hiCAD je tokom 2015. godine prvi put učestvovao u ovom programu kao konsultant na projektu “Primena BIM tehnologije u projektovanju“. Klijent Evropske banke i hiCAD-a bilo je preduzeće “GRAD” doo iz Vranja, projektni biro koji se poslovima projektovanja, inženjeringa, nadzora i konsaltinga u oblasti arhitekture i građevine bavi još od 2003. godine. GRAD je preduzeće koje ima bogat portfolio projekata i realizacija svih vrsta objekata u visokogradnji, zatim enterijera, eksterijera i urbanog dizajna. Projekat je ukupno trajao 4 meseca i rezultirao je uspešnom implementacijom BIM načina rada u projektantskom timu preduzeća GRAD. Projekat je podeljen u dve faze realizacije, Prva je obuhvatila snimanje postojećeg stanja hardverskog okruženja i nivoa korišćenja softverskih tehnologija u preduzeću GRAD i instalaciju softvera. U odnosu na nivo znanja iz oblasti BIM tehnologije, koncipiran je program obuke u skladu sa potrebama i zahtevima projektnog biroa. Druga faza se sastojala od uvođena timskog rada i ostvarivanja saradnje sa ostalim učesnicima u izradi arhitektonsko-građevinskih projekata. Kompletna obuka i implementacija vršena je uz stalni nadzor hiCAD-a na konkretnim i realnim projektima, postavljajući kao pilot projekat: projekat rekonstrukcije i revitalizacije Narodnog pozorišta “Bora Stanković” u Vranju. Tim GRAD-a je izuzetno zadovoljan rezultatima, jer navode da su uspeli kroz podršku EBRD-a i hiCAD-a da uđu u svet savremenih informacionih tehnologija na pravi način, podignu kvalitet rada i izrade dokumentacije, a naročito da kvalitetnije organizuju vreme i poslovanje. Naročito ističu da su srećni što su u saradnji sa Evropskom bankom imali stepen slobode u odlučivanju i što je konsultant, hiCAD, imao razumevanja za njihove potrebe.

Projekat Evropske banke je otvoren i pozivamo zainteresovane kompanije da se priključe.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.