28. aprila ove godine se prvi put desila prezentacija GRAPHISOFT BIMcloud tehnologije koju nije organizovao GRAPHISOFT, i koja je bila javna.

Sve je počelo posle jednog od sretanja Emirates BIM User Group u Dubaiju. Jedna od tema diskusije je bila saradnja više projektanata na udaljenim lokacijama, što je u zemljama GCC (Gulf Cooperation Council) često, a pogotovo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru, u kojima se rade veliki projekti, na kojima rade strani projektanti i izvođači. Firme na terenu često nemaju dovoljno ljudstva, ili nemaju dovoljno obučenog ljudstva, da bi uradile posao, pa se posao radi na drugim kontinentima. Neretko, regionalne i lokalne firme zapošljavaju cele biroe, najčešće iz Indije ili sa Filipina, kao BIM podizvođače, da bi skratili vreme izrade projekata i smanjili opterećenje ljudstva na terenu. Uz kaficu smo Mohannad Al Tabbal, generalni direktor BIMES, regionalnog zastupnika GRAPHISOFTa, i ja, samoupravno zaključili da jedan od sledećih sretanja EBIMUG treba da bude prenos uživo upravo ovakve saradnje, zasnovan na GRAPHISOFT BIMcloud tehnologiji.

Naravno, pripreme su počele odmah. Mohannad je razrađivao detalje sa GRAPHISOFTovim BIMcloud timom, koga je vodio Gabor Kovacs Palko, i rešavao tehničke detalje, dok sam ja organizovao „naš“ tim, koji je morao da bude globalan, sastavljen od iskusnih korisnika koji se neće libiti učešća u praktično svetskoj premijeri neverovatne tehnologije. Osnovna ideja je bila da bude na vezi bar po jedan korisnik sa svakog kontinenta. Antarktiku je bilo oprošteno, mada, ne bismo se čudili da i tamo neko radi u ARCHICADu. Kako je termin u Dubaiju bio fiksan, ubrzo je zbog vremenske razlike otpala Australija, iako smo posle događaja od par kolega odande dobili žestoku grdnju što ih nismo na vreme pitali.

Aziju je predstavljala Indija, sa dva učesnika, kao što drugoj najmnogoljudnijoj zemlji priliči, uz Dubai kao centar događanja. Afriku je predstavljao BIMES tim u Egiptu. Evropu, osim GRAPHISOFTovog servera na kome je bio projekat i njihove ekipe koja je pratila tehničke detalje, Srbija i Hrvatska. Amerike je predstavljala Kolumbija. Moramo da priznamo da smo pri izboru saradnika patili od blagog nepotizma, i birali ljude sa kojima smo u odličnim ličnim odnosima, a koji su istovremeno vrsni poznavaoci GRAPHISOFTove tehnologije, i za koje smo bili sigurni da će učestvovati, ma šta da se desi. Za detalje o učesnicima pogledajte priloženu mapu sveta i poslednji pasus.

media.hicad.rs/2015/09/IMG_0645.jpg

Probu smo izveli samo nedelju dana pre glavnog događaja. Dubai ekipa se okupila u kabinetu Prof. Floriana Techela na Canadian University of Dubai, koji je bio domaćin događaja, i obezbedio prostor i komunikacionu i prezentacionu podršku. Već tokom probe je bilo jasno da kolege iz Indije nemaju dovoljno stabilnu vezu, a jedan od njih je pod hitno morao da nabavi i novi računar. Veze sa Egiptom i Evropom su radile bez problema, dok je sa Kolumbijom malecki problem predstavljalo što je kolega morao da bude na gradilištu usred prašume, i mogao da pristupi Internetu samo GSM vezom. Od početka smo imali probleme sa internim sistemom poruka, koji nije uspevao da se snađe sa mnogobrojnim načinima uspostave veza, pa je nama u Dubaiju, Evropljanima i Afrikancima radio bez problema, dok su Indusi i Kolumbijci bili praktično bez sistema poruka. GRAPHISOFT je na to odlučio da proveri o čemu se radi, i obećao da će do prezentacije biti sve u redu.

media.hicad.rs/2015/09/IMG_0642-1024×768.jpg”

Veliki amfitetater CUD je bio spreman, dva projektora su pokazivali šta se dešava na dve mašine na bini, publike je bilo preko 50 ljudi, i sve je moglo da počne.

/media.hicad.rs/2015/09/IMG_0641.jpg

Projekat od oko 1,8GB je bio na jednom od GRAPHISOFT servera u Budimpešti. U zakazano vreme, projektu su pristupili svi učesnici, čak i kolega iz Kolumbije GSM vezom. Naravno, unapred smo dogovorili šta će ko da radi, jer smo znali da će se problemi desiti, i da ćemo sve morati da ih rešavamo u hodu. Marfi nikad ne spava! Krenuli smo sa prezentacijom, i sve je funkcionisalo kako treba. Dok je Mohannad vodio program, njegov kolega Abdullah i ja smo radili na dva računara na sceni, a globalna ekipa je radila svoj deo posla. Prvobitna ideja da delimo ekrane i prikazujemo radna okruženja svih logistički nije bila moguća, tako da smo sve vreme svi bili na VOIP vezi, i svi smo znali šta se svuda dešava.

/media.hicad.rs/2015/09/IMG_0645.jpg”

A onda, baš kad nije trebalo, Marfi se probudio i sistem za poruke je, o čuda, prestao da radi kolegama iz Indije, i kolegama iz Egipta. Rezervna veza je bila jedini spas, tako da sam ja preuzeo i komunikacije … No, najbitnije, BIMcloud je radio. Izmene su stizale u realnom vremenu, jer, BIMcloud jedini koristi Delta tehnologiju, gde se šalju samo izmene, i osvežava matični projekat, što onda svi koji na projektu rade, vide. Izmene su stizale bez problema, osveženja glavnog projekta takođe, i posle dva sata, posao je bio urađen.

media.hicad.rs/2015/09/IMG_0640.jpg

Pitanja i odgovori su potrajali još pun sat. Većina publike ranije nije imala prilike da se sretne sa BIMcloud tehnologijom, a neki čak ni sa ARCHICADom, tako da je u početku vladala neverica da na tako velikom projektu može da radi praktično neograničen broj ljudi, na svakodnevnoj internet vezi – pa čak i GSM vezi iz kolumbijske prašume – i da svi podaci idu takvom brzinom ka svima. Proverom mrežnog saobraćaja, utvrdili smo da je najveći paket podataka koji je prošao našom mrežom bio manji od jednog megabajta. BIMcloud je pokazao svoju moć, i prisutni su, od neverice došli do oduševljenja.

Zahvaljujući ovom događaju, GRAPHISOFT je pronašao i otklonio priličan broj problema u sistemu za poruke, i otkrili dva bitna problema, koji ranije, u kontrolisanim okolnostima, nisu mogli da se primete.

Sve se ovo ne bi desilo da nije bilo ovih ljudi:

Mohannad Al Tabbal, Dubai

Abdullah Shanmugam, Dubai

Florian Techel, Dubai

Gabor Kovacs Palko, GRAPHISOFT, Budimpešta

Visasp Mehta, Delhi, Indija

Shivang Rajvir, Hajderabad, Indija

Fady Londy, Egipat

Gordana Radonić, Srbija

Marin Račić, Hrvatska

Victor Arcos, Kolumbija

Vaš izveštač,

Đorđe Grujić, Dubai

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.